Bestuur Besluitenlijst van B&W van 26 september 2024

Ontwikkeling Circulair Ambachtscentrum en Gemeentewerf

Voor het ontwikkelen van een Circulair Ambachtscentrum zijn drie varianten onderzocht. Daarvan stelt het college de raad de volgende variant voor: het ontwikkelen van een Circulair Ambachtscentrum naast de huidige milieustraat. Dit wordt een plek waar partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen. Er worden daarvoor functies van een milieustraat, demontage- en reparatiewerkplaats en afzetkanalen zoals een mogelijke winkel gecombineerd. Daardoor blijven spullen en materialen langer in gebruik en wordt onnodig storten en verbranden zo veel mogelijk voorkomen. Hierdoor realiseren we hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. In dit voorstel is ook de toekomstige nieuwbouw voor de gemeentewerf opgenomen. Het kantoor van de gemeentewerf vormt dan samen met het Circulair Ambachtscentrum één gebouw.

 

Groenplan

Het Groenplan vervangt de Groenbeleidsnota 2013-2018 en het groenbeleid uit “Beheren op Niveau”. In dit plan kiezen we voor een gezamenlijke aanpak: samen met inwoners, ondernemers en organisaties zorgen we voor een groener Etten-Leur. Een groene (openbare) omgeving maakt Etten-Leur aantrekkelijker om te wonen en te ondernemen. We houden daarbij rekening met belangrijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering, biodiversiteit, sociale ontmoetingen en gezondheid. Om dit te bereiken, voeren we proefprojecten uit gedurende de looptijd van het plan. Dit Groenplan legt de basis voor een groene toekomst waar alle inwoners van Etten-Leur lang en met veel plezier van kunnen genieten. De gemeenteraad kan zelf bepalen wanneer zij een volgende stap zet om Etten-Leur nog verder te vergroenen, door financiële middelen in de begroting op te nemen voor de stappen die in het plan staan opgenomen.

 

Vaststellen multimodaal mobiliteitspakket SRBT-regio

De Stedelijke Regio Breda-Tilburg heeft een multimodaal mobiliteitspakket opgesteld. Dit pakket bevat maatregelen om het groeiende verkeer in de regio in goede banen te leiden en tegelijkertijd woningbouw mogelijk te maken. Het dient tevens als basis voor het maken van afspraken met de provincie en het Rijk over mobiliteit, en voor het verkrijgen van subsidies voor mobiliteitsprojecten. Het college heeft besloten om hiermee in te stemmen.

 

Ontwikkelingen jeugdzorg: wachtlijst en kostenstijging niet vrij toegankelijke zorg

De kosten voor de jeugdzorg stijgen in 2024, waardoor we extra geld moeten uittrekken in de tweede bestuursrapportage van 2024. Dit komt deels door hogere tarieven door indexatie in 2023 en 2024, die nodig zijn vanwege een cao-verhoging van 12% in 2024. Ook zien we meer aanmeldingen voor jeugdzorg, wat leidt tot meer werk en langere wachttijden. Om de toename van wachttijd/wachtlijst aan te pakken stellen we in de begroting 2025 voor om de contracten voor jeugdprofessionals voor de periode 15 mei 2025 tot 1 januari 2026 te verlengen. Dit betekent een extra bedrag van € 96.215 euro voor 2025. Dit wordt in de 2e bestuursrapportage (berap) opgenomen.

 

Convenant Maatschappelijke Opvang, OGGZ en Verslavingspreventie regio Breda 2024

In juni 2023 is het beleidsplan “Een (t)huis = een zorg minder” goedgekeurd voor de regio Breda. Dit plan gaat over de Maatschappelijke Opvang, Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingspreventie. De gemeenten in de regio willen meer samen de verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van mensen in kwetsbare situaties. Door dit plan te ondertekenen, maken de gemeenten duidelijk welke inspanningen, taken en verantwoordelijkheden ze gezamenlijk hebben.

 

Wijziging vaste trouwlocaties Etten-Leur

De van Gogh kerk is per 1 oktober 2024 niet meer in het bezit van de gemeente Etten-Leur en zal per die datum overgedragen worden. De van Gogh kerk is daarom per 1 oktober 2024 niet meer beschikbaar als vaste trouwlocatie, maar als incidentele trouwlocatie. Dit heeft als gevolg dat de ‘beleidsregel trouwlocaties Etten-Leur 2020’ en het ‘Reglement burgerlijke stand Etten-Leur 2020’ gewijzigd moeten worden.

 

Uitvoeringsagenda NOVEX Stedelijk Brabant

Het kabinet heeft Stedelijk Brabant in 2022 aangewezen als één van de 16 NOVEX gebieden in Nederland. In een NOVEX gebied werken alle overheden samen aan een plan voor de inrichting van (dat deel van) Nederland. Etten-Leur ligt in het NOVEX gebied Stedelijk Brabant. Voor dat gebied werken de Brabantse gemeenten, waterschappen, de provincie en verschillende departementen van het Rijk samen aan de complexe verstedelijkingsopgaven in Brabant. De overheden in dit gebied hebben hun visie op dit gebied beschreven in het ‘Ontwikkelperspectief Stedelijk Brabant 2040’.

De samenwerkende partijen hebben besloten om ook samen één uitvoeringsagenda te maken. In de uitvoeringsagenda maken de overheden afspraken met elkaar over de wijze waarop ze het ‘Ontwikkelperspectief Stedelijk Brabant 2040’ uit willen voeren. Het concept daarvan wordt nu besproken in het dagelijkse bestuur van de gemeenten, de waterschappen en de provincie.

 

Raadsinformatiebrief Spoorlaan

Het college ontving vanuit de raad een tweetal vragen over de Spoorlaan. Na het onderhoudsproject is de weg uitgevoerd in asfalt. Er zijn meldingen gekomen over de gereden snelheid in de Spoorlaan. Daarnaast rijden automobilisten tegen grote betonblokken, met name bij de entree van het parkeerterrein aan de Spoorlaan. Het college heeft besloten een verkeerstelling uit te zetten om de daadwerkelijk gereden snelheid te onderzoeken. Daarnaast is geconcludeerd dat er voldoende ruimte beschikbaar is om het parkeerterrein aan de Spoorlaan op te rijden. Het college heeft de vragen beantwoord via een raadsinformatiebrief.

Anterieure overeenkomst ‘De Been fase II’

Op 25 juli 2023 is er een vergunning aangevraagd voor de sloop en nieuwbouw van een appartementencomplex op Bisschopsmolenstraat 45 en 47. Dit nieuwe complex zal zes appartementen en een atelierwoning bevatten. Het college heeft besloten om een overeenkomst te maken met de initiatiefnemer, waarin afspraken over bijvoorbeeld de kosten worden vastgelegd. Nadat deze overeenkomst is getekend, wordt de vergunning ter inzage gelegd.

Anterieure overeenkomst KFC, Trivium 170

Op 25 juli 2023 is er een vergunning aangevraagd om de bar-dancing/discotheek op Trivium 170 om te bouwen tot een KFC-restaurant met parkeerplaatsen. Het college heeft besloten een overeenkomst te maken met de initiatiefnemer, waarin afspraken staan over onder andere de kosten. Nadat deze overeenkomst is getekend, wordt de ontwerpvergunning ter inzage gelegd.

 

Aanpassen financiële verordening (212) en controleverordening (213)

Het college besluit de geactualiseerde verordeningen over financiën en controle voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Raadsbrief regio-indeling jeugdzorg en aankomende eisen jeugdzorg

Eén van de actiepunten in de Hervormingsagenda Jeugd is het versterken van de jeugdregio’s. Dit heeft als doel de beschikbaarheid van(hoog)specialistische jeugdzorg voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te verbeteren. Het wetvoorstel Verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg geeft invulling aan de verwachtingen en eisen van de samenwerkende gemeenten en jeugdregio’s. Op 27 augustus jl heeft de staatssecretaris Jeugd de jeugdregio geïnformeerd over de regio-indeling en de aankomende vereisten. Met een raadsbrief wordt de gemeenteraad over deze ontwikkelingen geïnformeerd.

 

Raadsinformatiebrief communicatie herinrichting begane grond

De begane grond van het stadskantoor wordt anders ingericht. De gemeente Etten-Leur en gemeenteraad willen zichtbaar en benaderbaar zijn. Daar hoort een moderne ruimte bij voor dienstverlening en andere activiteiten, zoals raadsvergaderingen. Op dit moment vinden er in vier gebouwen werkzaamheden of activiteiten van de gemeente plaats voor inwoners. Dit gebeurt straks allemaal in het stadskantoor. Dat verbetert niet alleen de dienstverlening, het scheelt ook in kosten. Voor het zover is, wordt daarvoor eerst de begane grond van het stadskantoor helemaal opnieuw ingericht. Op dit moment zijn de inschrijvingsfase van de aanbesteding en de voorbereidingen voor de interne verhuizing gaande. Het college informeert de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief over de communicatie van de herinrichting van de begane grond en de interne verhuizing.

 

Aanwezigheid van het college

Datum: 26 september 2024
Tijd:  13.00 uur
Activiteit: Openen speeltoestel ‘Het Slagschip’
Locatie: Basisschool Het Voortouw, Slagveld 55
Collegelid: Wethouder Schouw en jeugdburgemeester

 

Datum: 27 september 2024
Tijd:  11.00 uur
Activiteit: Openen Zonnepark Brandweerkazerne
Locatie: Brandweerkazerne, Wipakker Etten-Leur
Collegelid: Wethouder De Weert

 

Datum: 27 september 2024
Tijd:  12.00 uur
Activiteit: SamentuinLunch wijkbelang Centrum Oost
Locatie: De Linde
Collegelid: Wethouder De Weert

 

Datum: 28 september 2024
Tijd:  17.00 uur
Activiteit: 50 jaar bestaan buurtvereniging Den Hill
Locatie: De Santspuy
Collegelid: Wethouder Schouw

 

Datum: 5 oktober 2024
Tijd:  15.30 uur
Activiteit: 60 jarig jubileum De Zonnebloem
Locatie: De Turfvaart
Collegelid: Burgemeester Starmans-Gelijns