Bestuur Besluitenlijst van B&W van 19 september 2024

Toezegging zebrapad de Pijler

De gemeenteraad stelde een vraag over de komst van een zebrapad op de Brouwerstraat bij brede school De Pijler. Het college beantwoordt de vraag via een raadsinformatiebrief.

 

Parkeren omgeving station

Het college heeft onderzoek gedaan naar de parkeersituatie rond het station, waarbij is gekeken naar de parkeerdruk, de redenen voor parkeren en waar de parkeerders vandaan komen. In een brief deelt het college de resultaten met de gemeenteraad. Het college is niet van plan om het gereguleerde parkeergebied nu uit te breiden, maar het aantal taxistandplaatsen wordt wel verminderd vanwege het beperkte gebruik.

 

Subsidie voor energie-adviezen en warmtescans

De gemeente moedigt inwoners aan advies in te winnen over de mogelijkheden om energie te besparen in de woning. Inwoners kunnen €100,= subsidie ontvangen voor het laten uitvoeren van een energie-advies of een warmtescan. Het kan interessant zijn om zowel advies te ontvangen over energiesparing in de woning, als advies over waar warmte uit de woning lekt. Daarom verstrekt de gemeente nu per woning zowel subsidie voor een energie-advies als voor een warmtescan. DuurSaam Etten-Leur kan inwoners hier goed bij helpen. Wanneer inwoners een energie-advies of warmtescan door DuurSaam Etten-Leur laten uitvoeren, hoeven zij deze niet meer zelf vooraf af te rekenen. Dit wordt rechtstreeks tussen DuurSaam Etten-Leur en de gemeente verrekend.

 

Extra budget mantelzorgondersteuning

Steeds meer inwoners van Etten-Leur maken gebruik van mantelzorgondersteuning. Om aan de groeiende vraag te voldoen, stelt de gemeente in 2025 extra budget beschikbaar voor deze ondersteuning. Mantelzorgondersteuning is hulp en begeleiding die wordt geboden aan mensen die langdurig en onbetaald voor een naaste zorgen, zoals een familielid, vriend of buur. Deze ondersteuning kan variëren van praktische hulp, zoals advies en informatie over zorgmogelijkheden, tot emotionele ondersteuning en het aanbieden van respijtzorg, zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Het doel is om mantelzorgers te ontlasten en te zorgen dat zij hun zorgtaken goed kunnen volhouden zonder zelf overbelast te raken.

 

Stand van zaken leerlingenvervoer september

Het college informeert de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief over de stand van zaken van het leerlingenvervoer vanaf de start van het schooljaar 2024-2025.

 

Subsidieregeling Voor- en vroegschoolse educatie

De gemeente Etten-Leur geeft subsidies aan organisaties die activiteiten organiseren die bijdragen aan de doelen van de gemeente. De regels voor het verstrekken van deze subsidies zijn vastgelegd door de gemeenteraad in de Algemene subsidieverordening. Met deze subsidieregeling bepaalt het college waar subsidies voor worden gegeven binnen het ‘Onderwijsachterstandenbudget’. Het doel is om peuters met een mogelijke (taal)achterstand, ook wel ‘doelgroepkinderen’ genoemd, beter voor te bereiden op de basisschool. Zo willen ze ervoor zorgen dat kleuters zonder achterstand naar groep 3 kunnen gaan.

 

Beantwoording vragen fractie VVD over Wmo-indicatie zonder einddatum

De fractie VVD stelde vragen over de einddatum van Wmo-indicaties. De termijn van de Wmo-indicatie wordt afgestemd op de situatie van de cliënt. Indien verwacht wordt dat de situatie van de cliënt niet verandert en de voorziening noodzakelijk blijft, wordt een indicatie voor onbepaalde tijd afgegeven. Jaarlijks wordt met een evaluatiemoment gemonitord of de situatie is veranderd. Indien wordt beoordeeld dat er nog ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor de cliënt, wordt de termijn hierop aangepast. Dit is in de brief aan de VVD-fractie gecommuniceerd.

 

Ontwikkelingen GGZ Breburg

De gemeente Breda is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang in de regio, waaronder Etten-Leur. GGz Breburg biedt hier High Intensive Care (HIC) en behandeling in het Centrum Veerkracht en Stabiliteit (CVS). Vanwege structureel personeelstekort heeft GGz Breburg besloten de HIC te centraliseren naar één locatie in Tilburg en het klinische CVS-aanbod in Breda, met een beddenreductie van 50 naar 35 HIC-bedden. Ondanks deze veranderingen blijven aanmelding, triage en beoordeling voor inwoners van Etten-Leur ongewijzigd. Op lange termijn wordt onderzocht hoe de zorgketen voor mensen met langdurige psychiatrie verbeterd kan worden. De gemeenteraad wordt hierover per raadsinformatiebrief geïnformeerd.

 

 

De besluiten op deze openbare besluitenlijst zijn compact geformuleerd. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De volledige besluiten zijn bepalend.