Omgevingsplan inzien
In een omgevingsplan is vastgelegd waar woningen, winkels, andere bebouwing en wegen zijn toegestaan. Het gaat dan niet alleen om het gebruik van de grond en de bebouwing maar ook over de maximale afmetingen van de bebouwing. Omgevingsplannen zijn nodig om een goed woon- en leefklimaat te behouden.
Wat is een omgevingsplan?
Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. De Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. In de Omgevingswet staan de regels voor alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt. Bijvoorbeeld: milieu, bodem, water, wegen, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw.
In een omgevingsplan staat wat er in een bepaald gebied mag worden gebouwd of verbouwd en hoe de grond en de gebouwen mogen worden gebruikt. Het omgevingsplan geeft aan waar bijvoorbeeld woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen zijn en welke groen bedoeld is voor wegen en groen. Dit plan bevat niet alleen informatie over de functie van een gebied en bouwregels, maar ook regels over bijvoorbeeld geluid en bodem. Het omgevingsplan kan ook regels bevatten over bijvoorbeeld energiemaatregelen en duurzaamheid.
Omgevingsplannen inzien
Op de website Regels van de kaart staan alle omgevingsplannen van Nederland. Vul de naam van het plan in en u vindt de kaart en alle bijbehorende documenten.
Inwerkingtreding Omgevingswet
Per 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. De lappendeken van bestemmingsplannen die onze gemeente kende, is nu verleden tijd. Etten-Leur heeft sinds 1 januari 2024 één omgevingsplan met alle lokale regels. Door de bundeling van 26 bestaande wetten is de vergunningverlening eenvoudiger, overzichtelijker en sneller gemaakt.
Het nieuwe omgevingsplan bestaat nu nog uit alle (voormalige) bestemmingsplannen. Gemeenten krijgen tot eind 2031 de tijd om de regels uit de oude plannen om te zetten in een nieuw omgevingsplan. De eerdere bestemmingsplannen vormen hiervoor de basis. Vanaf 1 januari 2024 kunnen geen nieuwe bestemmingsplannen en wijzigingsplannen meer ter inzage worden gelegd. Dit is geregeld in het overgangsrecht.
Hoe werkt het overgangsrecht?
In de Omgevingswet is overgangsrecht opgenomen voor ruimtelijke plannen en vergunningen. Bestemmings- en wijzigingsplannen die vóór 1 januari 2024 als ontwerp ter inzage zijn gelegd, worden nog volgens het oude regime (Wet ruimtelijke ordening) afgehandeld. Plannen die niet meer vóór 1 januari 2024 als ontwerp ter inzage zijn gelegd, moeten worden opgebouwd als een wijziging van het omgevingsplan.
Bij een aanvraag omgevingsvergunning wordt de dag waarop de aanvraag is ingediend als ‘kantelmoment’ gehanteerd. Dit betekent dat als de aanvraag is ingediend vóór 1 januari 2024, het besluit wordt voorbereid en vastgesteld op basis van het ‘oude’ recht. Voor aanvragen die op of na 1 januari 2024 zijn ingediend, geldt de Omgevingswet.
Hoe gaat de gemeente om met eerder gedane toezeggingen?
Ook eerder verkregen toezeggingen komen met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet niet te vervallen. Wel moet u er rekening mee houden dat een toezegging uit het verleden een momentopname betreft. Indien u in de (nabije) toekomst uitvoering wilt geven aan een eerder gedane toezegging, dan zullen wij samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn binnen het nu geldende beleid, de toepasselijke regelgeving en de mogelijkheden onder de Omgevingswet.
Informatie
Wij werken de komende jaren aan het omgevingsplan voor Etten-Leur. Een grote wetswijziging brengt echter ook vragen en onduidelijkheden met zich mee. Dat kan betekenen dat de doorlooptijd in procedures toeneemt. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Voor meer informatie of advies neemt u contact op met ons team Ruimte & Economie via info@etten-leur.nl