Horeca- en Slijterijvergunning
Horecabedrijven (waaronder paracommerciële accommodaties zoals sportkantines, buurt- en dorpshuizen) en slijterijen hebben een alcoholwetvergunning nodig om alcoholische dranken te mogen verkopen. Bij horecabedrijven moet de drank ter plaatse worden genuttigd. Een slijterij mag alleen drank verkopen voor gebruik elders dan ter plaatse.
Voordat u een aanvraag kunt indienen voor een vergunning, wordt u verzocht om contact op te nemen met de gemeente via het online formulier “intakegesprek Horeca”. Aan de hand van de gevraagde informatie wordt bekeken of uw plannen passen in het geldende bestemmingsplan en welke vergunningen er precies nodig zijn.
Wijzigen vergunning
Voordat u een wijziging kunt indienen, wordt u verzocht om contact op te nemen met de gemeente via het online formulier “Wijziging inrichting”. Aan de hand van de gevraagde informatie wordt bekeken of uw plannen passen in het geldende bestemmingsplan en welke vergunningen er precies nodig zijn. Voor het wijzigen van de leidinggevende kunt u gebruik maken van het digitale formulier “Wijziging leidinggevende”.
Horeca-exploitatievergunning
Om een horecabedrijf te kunnen exploiteren heeft u een exploitatievergunning van de gemeente nodig. Deze vergunningsplicht geldt voor ieder horecabedrijf. Ook wanneer u geen alcoholhoudende drank serveert, moet u een exploitatievergunning aanvragen. Het aanvragen van een horeca-exploitatievergunning doet u via Aanvragen horeca-exploitatievergunning
Alcoholwetvergunning
Voor commerciële horecabedrijven en slijterijen gebruikt u het aanvraagformulier ‘Aanvraag drank- en horecavergunning Model A’. Daarnaast vult elke leidinggevende het formulier ‘Drank- en Horecawet bijlage Model A’ in.
Voor paracommerciële accommodaties, zoals sportkantines, buurt- en dorpshuizen, gebruikt u het aanvraagformulier ‘Aanvraag drank- en horecavergunning Paracommercie Model B’. Daarnaast vult elke leidinggevende het formulier ‘Drank- en Horecawet Bijlage Model B’ in.
Bij elke aanvraag om een horeca-exploitatievergunning en/of een alcoholwetvergunning wordt een Bibob-onderzoek uitgevoerd. In verband hiermee moeten ook de volgende formulieren ingevuld worden, voorzien van de daarin gevraagde bijlagen: Voor natuurlijke personen (eenmanszaak, VOF, CV): Voor rechtspersonen (BV, NV, stichting, coöperatieve vereniging, rechtspersoon naar buitenlands recht): Voor het hebben van een terras is toestemming van de gemeente nodig. Deze toestemming vraagt u minstens 8 weken van tevoren aan.Bibob-onderzoek
Terras exploiteren
U leest alle informatie bij terrasvergunning.
Aan de hand van de aard van de exploitatie kan het zijn dat er ook toestemmingen vereist zijn, zoals:Overige toestemmingen
In behandeling nemen van een aanvraag Alcoholwetvergunning kost € 605,-Kosten
voor een periode langer dan 6 maanden, worden voornoemde tarieven opgeteld voor de periode dat de ingebruikname langer duurt dan 6 maanden.