Omgevingswet in het kort
De Omgevingswet is een nieuwe wet die geldt vanaf 1 januari 2024. In de Omgevingswet staan alle wetten en regels over bouwen, wonen, verkeer, erfgoed, milieu, natuur en water.
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u plannen heeft om iets te veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u een dakkapel wilt plaatsen, een bedrijfsruimte in uw garage wilt maken of een evenement wilt organiseren.
Wat betekent de Omgevingswet voor u
U heeft vanaf 1 januari 2024 met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U moet dan uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket. U krijgt soms ook met de Omgevingswet te maken, als iemand uit uw buurt iets verandert. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. De Omgevingswet moedigt in zulke gevallen aan dat de omgeving bij de plannen wordt betrokken. Dit noemen we participatie. Op onze website Etten-Leur maken we samen vindt u hier alle informatie over.
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen: Hoe willen we dat de Etten-Leur eruit ziet? Hoe willen we hier wonen, werken, leren en ontspannen? Nu en in de toekomst? Dat staat omschreven in de Omgevingsvisie Etten-Leur doet het gewoon!. Daarmee is deze omgevingsvisie de basis van bijna alle ruimtelijke plannen voor Etten-Leur. U vindt de omgevingsvisie op onze website Etten-Leur maken we samen. De Omgevingswet stimuleert dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt. Maar ook dat u, als u zelf een plan of idee heeft, hierbij actief anderen betrekt. Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen. U vindt meer informatie over participatie op onze website Etten-Leur maken we samen. Vanaf 1 januari 2024 geldt naast de Omgevingswet ook de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat (ver)bouwen na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger – een onafhankelijke controleur – inschakelen. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen. De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan tot de oplevering en controleert alle technische regels en kwaliteitseisen, precies op het moment dat het nodig is. Dit scheelt tijd, voorkomt fouten en geeft u als opdrachtgever meer bescherming tegen fouten of het pas later constateren dat een onderdeel niet aan de vereisten voldoet. Vanaf 1 januari moet u bij bouwwerken die vallen onder de zogenoemde gevolgklasse 1, een kwaliteitsborger inschakelen.Wat verandert er met de nieuwe Omgevingswet
Omgevingsvisie Etten-Leur
Participatie
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen