Martin van der Bijl treedt af als wethouder

Maandagavond 27 mei heeft Martin van der Bijl de gemeenteraad geïnformeerd over zijn besluit om het wethouderschap neer te leggen. De aanleiding voor dit besluit is zijn relatie met een communicatieadviseur van de gemeente.

“De meeste wethouders die aftreden, hebben hiervoor een vervelende aanleiding. In die zin prijs ik me gelukkig. Natuurlijk vind ik het jammer om het wethouderschap neer te leggen, maar ik gun mijn vriendin dat ze hier kan blijven werken”, aldus de VVD-wethouder.

In november 2018 informeerde het jonge koppel burgemeester Miranda de Vries over hun relatie. De burgemeester en de waarnemend gemeentesecretaris/directeur handelden vanuit het belang van de organisatie toen zij antwoordden dat de relatie onverenigbaar was met hun functies: “We vinden het heel belangrijk dat iedereen in onze organisatie in alle openheid kan praten en functioneren. Als er sprake is van een relatie tussen een wethouder en een adviseur, kunnen zich situaties voordoen waarin collega’s zich niet helemaal vrij voelen om te zeggen wat ze denken. Dat kan een integriteitsprobleem geven en dat willen we voorkomen”. De wethouder en de communicatieadviseur kregen tot de zomer van 2019 de gelegenheid te kiezen wie van hen op zoek zou gaan naar een andere functie.

Martin van der Bijl geeft aan dat het een moeilijke beslissing was. “Ik heb me de afgelopen 12 jaar met veel plezier en vol overgave ingezet voor Etten-Leur en haar inwoners. Maar ik kies op dit moment voor mijn relatie en onze toekomst samen”.

Vermoedelijk draagt Martin van der Bijl officieel in de raadsvergadering van september 2019 het stokje over aan zijn opvolger. De VVD-wethouder is binnen het college verantwoordelijk voor de portefeuilles ‘Arbeidsmarkt en arbeidsparticipatie’, ‘Jeugd en handhaving’, ‘Gezondheid en maatschappelijke ondersteuning’, ‘Economische zaken’ en ‘Wijkgericht werken’.